Η ιστορία μας

ΑΘΗΝΑ ΔΗΛΑΒΕΡΗ, Η ΙΔΡΥΤΡΙΑ ΜΑΣ

Η Αθηνά Δηλαβέρη γεννήθηκε στον Πειραιά το 1908 και πέθανε το 1970. Ήταν το τρίτο παιδί του αλευροβι-ομηχάνου Βασίλη Κωνσταντόπουλου και μικρότερη αδερφή της Κατίνα Παξινού. Παντρεύτηκε τον Κρίτωνα Δηλαβέρη, βιομήχανο κεραμοποιίας, με τον οποίο δεν απέκτησαν παιδιά. Ήταν ένα πρόσωπο με ιδιαίτερη ευαισθησία σε ζητήματα παιδικής προστασίας και γενικότερα δραστηριοποιούνταν σε κοινωνικές οργανώσεις και φιλανθρωπικούς συλλόγους. Διετέλεσε Πρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Πειραιά επί 18 έτη (1952-1970) και θήτευσε ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Χατζηκυριακείου Ιδρύματος. Ακόμη, είχε σημαντική συμβολή στην ίδρυση αναρρωτηρίων, παιδικών κατασκηνώσεων, παιδικών συσσιτίων και άλλων κοινωνικών ιδρυμάτων. Άλλα σωματεία και φορείς στους οποίους διετέλεσε Πρόεδρος ήταν ο Όμιλος Κυριών Φίλων Αστυνομίας, η Λέσχη Εργαζόμενου Κοριτσιού Πειραιά και η Φανέλα του Στρατιώτη, ενώ μέλος διετέλεσε και στο Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων και σε άλλα Πειραϊκά ιδρύματα. Υπηρέτησε, επίσης, ως Δημοτική Σύμβουλος Πειραιά επί δημαρχίας Αριστείδη Σκυλίτση. Για την προσφορά της στη διάρκεια της ζωής της τιμήθηκε με Χρυσούν Σταυρό Ευποιίας, Χρυσούν Μετάλλιον Αστυνομικής Αξίας και Δίπλωμα μαζί με αργυρό μετάλλιο της Φανέλα του Στρατιώτη.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

Οι Εταιρείες Προστασίας Ανηλίκων (Ε.Π.Α.) ιδρύθηκαν με τον Αναγκαστικό Νόμο 2724/1940 «Περί ὀργανώσεως και λειτουργίας ἀναμορφωτικῶν καταστημάτων ἀνηλίκων». Στην αιτιολογική έκθεση του νόμου αυτού ορίζεται ότι οι Εταιρείες Προστασίας Ανηλίκων εποπτεύονται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και από την τότε Γενική Εταιρεία Φυλακών και Αντιλήψεως του Εγκλήματος. Στο άρθρο 12 αυτού του νόμου αναφέρεται πως στην έδρα κάθε Πρωτοδικείου συνιστάται μία Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων ως νομικό πρόσωπο και σκοπός τους ήταν η υποβοήθηση του έργου των Δικαστηρίων Ανηλίκων.

Η Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Πειραιά ιδρύθηκε από την Αθηνά Δηλαβέρη επισήμως το 1955. Ωστόσο, οι προπαρασκευαστικές ενέργειες φαίνεται ότι είχαν ήδη ξεκινήσει από το 1950, καθώς όπως προκύπτει από το τηρούμενο βιβλίο της εποχής, μέλη είχαν ξεκινήσει να εγγράφονται από τότε. Από τα πρώτα μέλη ήταν το ζεύγος Δηλαβέρη και ο Χαρίλαος Προκοπίδης, ο οποίος ήταν Διευθυντής του τότε Αναμορφωτικού Καταστήματος Κορυδαλλού. Από τα τηρούμενα αρχεία προκύπτει πως οι εποπτείες ανηλίκων ξεκίνησαν ήδη να αναλαμβάνονται από τον Ιανουάριο του 1953, δηλαδή δύο χρόνια πριν την επίσημη έναρξη λειτουργίας. Μέχρι το 1964 είχαν αναληφθεί συνολικά 7562 περιπτώσεις ανηλίκων.

Το έτος 1957 ανοίγει ένα νέο δρόμο για την Ε.Π.Α. Πειραιά, καθώς στις 24 Μαΐου παρουσία της Βασίλισσας Φρειδερίκης, του Υπουργού Δικαιοσύνης και με ευρεία συμμετοχή της πειραϊκής κοινωνίας έγινε η τελετή των εγκαινίων της Στέγης όπου θα φιλοξενούνταν τα παιδιά των οποίων η επιμέλεια αντίθετο στην υπηρεσία. Το Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων λειτούργησε με το όνομα «Καλός Ποιμήν» κατ’ επιθυμία της Βασίλισσας, η οποία χρηματοδότησε την ενοικίαση του χώρου για την προσωρινή λύση του προβλήματος της υπηρεσίας μέχρις ότου εγκατασταθεί μόνιμα η Στέγη στην Παλαιά Κοκκινιά απέναντι από το παλιό Νοσοκομείο Σαπόρτα, κάτι το ο-ποίο δεν επετεύχθη τελικά. Το Κέντρο λειτουργούσε επί της οδού Κολοκοτρώνη 142 και στεγαζόταν μαζί με το Δικαστήριο Ανηλίκων Πειραιά. Μέσα στο χώρο υπήρχαν η αίθουσα συνεδριάσεων, τα γραφεία του δικαστηρίου και των επιμελητών, κοιτώνες και αίθουσα ψυχαγωγίας. Το 1965 ο Καλός Ποιμένας μεταφέρεται στη συνοικία των Καμινίων επί της οδού Μαυρογένους, όπου και παραμένει μέχρι σήμερα.  

Φυλλάδιο με συμβουλές προς τους γονείς την πρώτη περίοδο λειτουργίας του «Καλού Ποιμένα»

Η πινακίδα με την ημερομηνία ανέγερσης που βρίσκεται στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου

Συνεχίζουμε ακάθεκτοι μέχρι σήμερα

To 2013 ορίζεται Πρόεδρος ΔΣ η Εφέτης Πειραιά, Αργυρώ Μπλέτσα-Αρναούτη, σύμφωνα με το υπ’ αριθμόν 366/ΥΟΔΔ/2013 Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως, και αναπληρωτής ο επίσης Εφέτης Πειραιά, Γεώργιος Κόκκορης. Στη διάρκεια της θητείας της η Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Πειραιά περνάει σε μια νέα εποχή, καθώς η υπηρεσία ουσιαστικά επανασυστάθηκε με την επίσημη δημιουργία των τμημάτων της Γραμματείας, του Λογιστηρίου και της Κοινωνικής Υπηρεσίας. Την περίοδο της προεδρίας της κυρίας Μπλέτσα-Αρναούτη άρχισε να παρέχεται σε σταθερή βάση υλική, κοινωνική και ψυχολογική στήριξη των ανηλίκων και των οικογενειών που τους υποδέχονταν κατά τις μέρες της προσωρινής τους αποχώρησης. Συγκεκριμένα γίνονταν διαρκείς τροφοδοτήσεις και παρεχόταν η ένδυση και η υπόδηση, γινόταν τακτικός έλεγχος των χώρων υποδοχής και εξασφαλίστηκε η συνεργασία με το προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων για την παροχή της κατάλληλης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα παιδιά. Παράλληλα, φροντίστηκε η ενίσχυση της εκπαίδευσης των παιδιών με την παροχή ενισχυτικής διδασκαλίας, την παρακολούθηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων και άλλων δραστηριοτήτων. Ξεκίνησε συνεργασία με πλήθος εθελοντών εκπαιδευτικών που στήριζαν τα παιδιά σε μαθησιακό επίπεδο και άρχισε να παρακολουθείται τακτικά η σχολική επίδοση των ανηλίκων. Πέραν του μαθησιακού κομματιού δόθηκε έμφαση και στην ατομική υγιεινή και καθαριότητα μαζί με τη διατροφή. Υπήρξαν αλλαγές στην ποιότητα και στην ποσότητα των γευμάτων στη βάση προγράμματος που καταρτίστηκε από διατροφολόγους, η ποιότητα της ένδυσης και της υπόδησης ήταν άριστη με ιδιαίτερη έμφαση στην καθαριότητα και φροντίζονταν η σωματική υγιεινή των παιδιών και άλλα ζητήματα. Επιμορφωτικά σεμινάρια διεξήχθησαν και για το προσωπικό και από το 2015 διοργανώνονται σε ετήσια βάση επιστημονικές ημερίδες ποικίλων θεμάτων. Από τα σημαντικότερα έργα εκείνης της περιόδου ήταν οι σχετικές με την ψυχαγωγία των ανηλίκων δραστηριότητες εκτός των χώρων της υπηρεσίας, όπως εκδρομές μονοήμερες ή πολυήμερες, παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων και άλλες επισκέψεις σε πολιτιστικούς χώρους.

     Την ίδια περίοδο ξεκινάει και το μεγάλο έργο της αναμόρφωσης των κτιριακών εγκαταστάσεων με την επιδίωξη των βέλτιστων συνθηκών διαβίωσης των ανηλίκων φιλοξενούμενων και τη βέλτιστη δυνατή εσωτερική διαρρύθμιση, προκειμένου να αλλάξει αυτή η ιδρυματική μορφή του παρελθόντος. Κατά πρώτον, οι κοιτώνες και τα μπάνια των παιδιών χωρίστηκαν κατά φύλο. Εν συνεχεία, ένας παλιός αποθηκευτικός χώρος μετατράπηκε σε ένα πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο με χώρο εξέτασης και φαρμακευτικό υλικό, ανακαινίστηκε και αντικαταστάθηκε η φθαρμένη επίπλωση, αναδομήθηκαν οι χώροι της εστίασης, των μπάνιων και των λουτρών, για την επίτευξη της ασφαλέστερης πρόσβασης και της καλύτερης υγιεινής των κοινόχρηστων χώρων, ο παλαιός οικιακός εξοπλισμός αντικατάσταθηκε από σύγχρονο και δημιουργήθηκαν περισσότερες αίθουσες γραφής και ανάγνωσης. Παράλληλα ξεκίνησε η ανάπλαση και του εξωτερικού χώρου με τοποθέτηση μπασκετών, ανάπλαση των γηπέδων κλπ. 

     Το 2015 σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 707/ΥΟΔΔ/2015 απόφαση ορίζεται στη θέση του αναπληρωτή προέδρου ο Ιωάννης Δουρουκλάκης, Εφέτης Πειραιά, σε αντικατάσταση του Γεωργίου Κόκκορη. Ο κύριος Δουρουκλάκης για κάποιο διάστημα εκτελούσε χρέη Προέδρου μέχρι τον ορισμό νέου διοικητικού συμβουλίου με την υπ’ αριθμόν 537/ΥΟΔΔ/2016 απόφαση. Με αυτήν την απόφαση Πρόεδρος ορίστηκε ο κύριος Νικόλαος Ποιμενίδης, Αντεισαγγελέας Εφετών Πειραιά, μέχρι την αντικατάστασή του από την κυρία Καλλιόπη Νταγιάντα, Αντεισαγγελέα Εφετών Πειραιά, με την υπ’ αριθμόν 626/ΥΟΔΔ/2018 απόφαση. Μετά τη λήξη της θητείας της κυρίας Νταγιάντα 1 χρόνο μετά το διορισμό της Πρόεδρος ορίστηκε εκ νέου με την υπ’ αριθμόν 980/ΥΟΔΔ/2019 απόφαση ο κύριος Ποιμενίδης.